Summa sidvisningar

lördag 19 januari 2013

Veckobrev vecka 3

Hej!

Kylan har hållit i sig och vi har fått ordentligt med snö igen. Dagarna blir ljusare i vårt vackra vinterlandskap och vi börjar komma in ordentligt i våra nya rutiner. Samlingarna fungerar bättre och bättre sedan vi samlats i ring och arbetspassen är trivsammare nu när barnen sitter mer utspritt och vi har bättre ljuddämpning. Vi upplever en allt större trivsel bland barn och vuxna på Eken! 

För er kännedom
Mia har varit hemma på grund av magsjuka denna vecka, men räknar med att vara tillbaka till nästa vecka! Vi har också haft ett fall av magsjuka bland eleverna på Eken i veckan.

Glöm inte att det är stängningsdag på måndag (21/1) och att skolan och fritids börjar först på tisdag (22/1) nästa vecka!

Matte
De första veckorna av vårterminen har vi haft mattefokus, där vi haft mycket repetition. Främst har vi repeterat 10-kompisarna, men också 20-kompisar, andra tal upp till 100 och 10-skutt. Vi har bedömt att många av barnen behöver bli säkrare på främst 10-kompisarna och få dem automatiserade för att lättare kunna arbeta vidare med sin matematikinlärning. Genom att ha 10-kompisarna automatiserade slipper man lägga tankekraft på dessa beräkningarna och kan fokusera på andra mer komplicerade beräkningar. På samma sätt arbetar man senare med gångertabellen, där man lär sig tabellerna utantill (automatiserar dem).

Utöver ordinarie matteundervisning har vi haft extra mattepass (drygt 2 timmar), där eleverna fått träna 10-kompisarna genom olika spel, såväl analogt som digitalt, räkna tal med 10-kompisar och räkna extra i matteboken. Dessutom har eleverna haft en stencil med blandade repetitionstal i läxa, utöver den ordinarie filmen. 

Ordinarie matteundervisning: Räkning i matteboken sammanlagt mellan 45-60 min i veckan, 1 timmes uppföljning av läxa och fördjupning av läxans innehåll och en timme varannan vecka i våran matteverkstad Kluran, där eleverna får arbeta mer laborativt. Bilder ifrån veckans pass i Kluran ser ni i slutet av detta inlägg!  

Veckans matteläxa finns i separat inlägg.

Svenska
I svenskan denna vecka har eleverna fått arbeta vidare med faktatexter. Några har fått skriva klart de faktatexter om djur som vi påbörjade föregående vecka och några har börjat på nya texter. Vi har pratat om vad som utmärker en faktatext och vilka likheter/skillnader det är mellan berättelser (som vi arbetat mycket med tidigare) och faktatexter. Vi har pratat mycket om att det man skriver i en faktatext måste vara sant för alla som läser den och att den därför inte kan innehålla egna åsikter. Alla har också fått göra egna tankekartor, som de använt sig av då de skrivit sina texter. De har dels skrivit för hand och dels på dator. 

Eleverna har haft sin första skrivläxa denna vecka. 

Läsningen har rullat på som vanligt med 20-30 min läsning om dagen i skolan och läsläxan hemma. Eleverna i de röda grupperna har nu fått låna nya läseböcker i biblioteket, vilket varit efterlängtat. 

Mobiltelefoner
Våra regler kring mobiltelefoner i skolan är att de som har en med sig måste låsa in den i glasskåpet i klassrummet under skoltid. För att vi skall veta vilka som har mobiltelefon med sig vill vi att ni föräldrar som tillåter era barn att ha med mobiltelefon till skolan skickar ett mail om detta till Johan (johan.wahlberg@edu.partille.se), så att vi kan sammanställa en lista med de barn som vi ska samla in telefoner av. Detta skulle underlätta för mycket för oss!

Kapprummen
Kapprummen är trånga och vi försöker underlätta för barnen genom att finnas till hands vid in- och utgång, släppa ut några i taget och påminna dem om att hålla koll på sina saker. Flera av barnen har uttryckt att de tycker att det är för trångt på sin plats och att de vill byta plats i kapprummet. Vi kommer därför att rotera platserna i kapprummet inom några veckor. Självfallet är det jobbigare nu när alla har så mycket kläder att hålla redan på och tjocka kläder som tar plats. Allt eftersom värmen stiger och kläderna blir allt tunnare kommer barnen med all säkerhet också att uppleva kapprummet som rymligare. 


Kom-ihåg:

Stängningsdag Måndag
Matteläxa         Tisdag - Onsdag. Titta på filmerna på bloggen! (Finns där redan nu...)
Skrivläxa          Tisdag - Fredag
Läsläxa             Läs varje dag. Nytt kapitel varje vecka.
Idrott                Fredag
               


Hoppas ni alla har en trevlig helg !

Hälsningar Amanda, Arja, Johan, Jonas, Linda, Mia och Peter.  



Här bygger vi 10-kompisar!








Moa lät kreativiteten flöda och visade 10-kompisarna 7 och 3 så här! 


Här spelar vi Memory med 10-kompisarna!







 En lycklig vinnare!


Här handlar vi med 10:or, precis som Lill-Nöffe!


Här kastar vi 10 ärtpåsar i hink och för statistik för hur många vi träffar och hur många vi missar!




"Vi lär inte för skolan, utan för livet" 

                                    Lucius Annaeus Seneca



     



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar